Τι είναι η λεπτή κινητικότητα;

        Η λεπτή κινητικότητα αφορά τους λεπτούς χειρισμούς των δακτύλων-χεριών, τις γραφοκινητικές δεξιότητες, την λαβή και τον έλεγχο του μολυβιού, τον έλεγχο του καρπού και του βραχίονα, την λαβή και χρήση του ψαλιδιού. Χρησιμεύει ακόμα και σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το κούμπωμα ρούχων με κουμπιά ή φερμουάρ, το δέσιμο παπουτσιών, η χρήση μαχαιροπίρουνων στο φαγητό κλπ. 

     

 

10 παιχνίδια στο σπίτι που εξασκούν τη λεπτή κινητικότητα: 

  • Πειραματιστείτε με τις διαφορετικές υφές Χρησιμοποιήστε φακές, φασόλια, νερό με σαπούνι, άμμο, ρύζι. Κρύψτε διάφορα μικρά παιχνίδια μέσα σε αυτά και παροτρύνετε το παιδί να ψάξει να τα βρει χρησιμοποιώντας και τα δυο του χέρια για να τα εντοπίσει. Δώστε στο παιδί κουτάλι για να μεταφέρει τις φακές, το ρύζι, τα φασόλια για να γεμίσει μικρότερα μπολάκια. 

 

 

 

 

  • Παίξτε με πλαστελίνη. Φτιάξτε πύργο από πλαστελίνη ή ανθρωπάκια ή ότι άλλο θέλετε εσείς. Μπορείτε, επίσης, μέσα σε μία μπάλα από πλαστελίνη να κρύψετε μικρά αντικείμενα (κουμπιά, φακές) και να ζητήσετε από το παιδί να τα βγάλει από την πλαστελίνη. Κόψτε την πλαστελίνη με το ψαλίδι.

 

 

 

 

 

  • Χρησιμοποιήστε αφρό ξυρίσματος και ρίξτε μία ποσότητα στο τραπέζι ή σε έναν καθρέπτη. Σχεδιάστε επάνω εκεί ανθρωπάκια, γραμμές, σχήματα, αριθμούς. Μπορείτε, επίσης, αντί για αφρό ξυρίσματος να χρησιμοποιήσετε αλεύρι. Ρίξτε μία ποσότητα αλεύρι στο τραπέζι και ζωγραφίστε με τα χέρια σας.

 

 

 

 

 

 

  • Παιχνίδι με καλαμάκια ή χάντρες και κορδόνι. Κόψτε τα καλαμάκια σε μικρά κομματάκια και δώστε τα στο παιδί για να τα περάσει σε ένα κορδόνι παπουτσιών και να φτιάξει βραχιόλια και κολιέ. Αντίστοιχα το ίδιο μπορεί να κάνει και με συνδετήρες.

 

 

  • Παιχνίδι με λαβίδες φαγητού. Χρησιμοποιείστε λαβίδες διαφόρων μεγεθών και ζητήστε από το παιδί να πιάσει αντικείμενα (τουβλάκια, φασόλια) και να τα μεταφέρει από το ένα κουτί στο άλλο.

 

 

 

  • Παιχνίδι με κουμπαρά, όπου το παιδί βάζει νομίσματα μέσα στον κουμπαρά. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να φτιάξετε κουτάκια και να βάζει μέσα κουμπιά.

 

 

 

 

  • Παιχνίδι με μανταλάκια. Δώστε στο παιδί μανταλάκια για να τα τοποθετήσει σε ένα κουτί ή να πιάσει με αυτά μικρά μικρά αντικείμενα (πχ μακαρόνια, φασόλια, μπαλίτσες πλαστελίνης).         

 

 

 

 

  • Παιχνίδι με αυτοκόλλητα. Δώστε στο παιδί να ξεκολλήσει πολύ προσεκτικά αυτοκόλλητα χωρίς να τα σκίσει και να τα κολλήσει στο σωστό σημείο εντός πλαισίου.

 

 

 

 

  • Παιχνίδι με τουβλάκια και παζλ. Δώστε στο παιδί να ενώσει τουβλάκια για να σχηματίσει κάτι και ύστερα να τα ξεχωρίσει. Τα παζλ είναι μία ακόμη πολύ καλή δραστηριότητα για εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας. Για μικρότερα παιδιά ξεκινάμε με ενσφηνώματα και σταδιακά πάμε σε κανονικά.

 

 

 

 

  • Παιχνίδι με πινέλα ή δαχτυλομπογιές. Ζωγραφίστε μαζί με το παιδί, ξεκινήστε πρώτα κάνοντας απλές γραμμές, σχήματα, γράμματα, αριθμούς. Στη συνέχεια δημιουργήστε ολόκληρες ζωγραφιές.

 

 

 

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!!

 

 

Κιουρκτσή Έφη,

Εργοθεραπεύτρια, SIT