«Το παιδί μου αναστατώνεται με τις αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα»
«Πώς να βοηθήσω το παιδί μου στη πρωινή ρουτίνα;»
Συχνά, οι γονείς θέτουν ερωτήματα στους θεραπευτές των παιδιών τους για το πώς μπορούν να οργανώσουν τη καθημερινή ρουτίνα τους. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς ή και οι θεραπευτές των παιδιών μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με Αυτισμό είναι να παρέχουν μια σαφή και δομημένη ρουτίνα με τη χρήση οπτικοποιημένου προγράμματος. Η ρουτίνα στο σπίτι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά, καθώς τα όρια μεταξύ ορισμένων καθηκόντων-δραστηριοτήτων και του παιχνιδιού είναι λιγότερο καθορισμένα.
Το οπτικό πρόγραμμα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί εικόνες ή σύμβολα για να αναπαραστήσει δραστηριότητες ή γεγονότα που θα συμβούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για τα παιδιά με αυτισμό, ένα οπτικό πρόγραμμα προσφέρει μια σαφή και προβλέψιμη δομή που βοηθά την μείωση του άγχους και την ενίσχυση της συγκέντρωσης. Μερικά από τα οφέλη του οπτικού προγράμματος είναι:
- Μείωση του άγχους: Το οπτικό πρόγραμμα συμβάλλει στη μείωση του άγχους στα παιδιά που αντιμετωπίζουν καθημερινές αλλαγές στη ρουτίνα τους, απροσδόκητα γεγονότα ή μεταβάσεις από τη μια δραστηριότητα στην άλλη.
- Ενίσχυση της επικοινωνίας: Τα παιδιά που δυσκολεύονται με τη λεκτική επικοινωνία επιτυγχάνουν να επικοινωνήσουν μέσα από τις εικόνες ή τα σύμβολα, περιορίζοντας έτσι τα συναισθήματα ματαίωσης και απογοήτευσης που αισθάνονται.
- Ανεξαρτησία: Συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτονομίας καθώς τα παιδιά που εξοικειώνονται με τη χρήση του οπτικού προγράμματος μπορούν να οργανώσουν τα ίδια το καθημερινό τους πρόγραμμα με τις δραστηριότητες.
- Ανάπτυξη κινήτρου: Η χρήση οπτικού υλικού είναι αρκετά ενδιαφέρον και αποτελεί κίνητρο για τα περισσότερα παιδιά, ενισχύοντας τα να ολοκληρώσουν όλες τις δραστηριότητες.
Το οπτικοποιημένο πρόγραμμα δημιουργείται από τους θεραπευτές (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους) σε συνεργασία με τους γονείς. Παρόλα αυτά, μερικές συμβουλές για τη δημιουργία οπτικού προγράμματος είναι οι εξής:
Ξεκινήστε με μια απλή ρουτίνα. Ξεκινήστε δημιουργώντας ένα πρόγραμμα για τις βασικές δραστηριότητες της ημέρας όπως το ξύπνημα, το ντύσιμο, το πλύσιμο των δοντιών. Καθώς το παιδί σας εξοικειώνεται με τη ρουτίνα, προσθέστε περισσότερες δραστηριότητες στο πρόγραμμα.
Χρησιμοποιήστε εικόνες ή σύμβολα. Μπορείτε να χρησιμοποιείστε φωτογραφίες του παιδιού σας που κάνει τη δραστηριότητα ή να βρείτε φωτογραφίες στο διαδίκτυο.
Να είστε συνεπείς με τη χρήση του οπτικού προγράμματος. Προσπαθήστε να διατηρείτε το πρόγραμμα με σταθερότητα από μέρα σε μέρα. Έτσι, το παιδί θα αποκτήσει την αίσθηση της ρουτίνας και θα οργανωθεί.
Συμμετέχετε μαζί με το παιδί σας. Ζητήστε από το παιδί σας να συμμετέχει στη δημιουργία προγράμματος και να βοηθήσει στη επιλογή των εικόνων ή των συμβόλων. Έτσι, θα αισθανθεί το ίδιο ότι έχει ενεργό ρόλο στη ρουτίνα του.
Να είστε ευέλικτοι. Εάν μια δραστηριότητα πρέπει να αλλάξει, φροντίστε να ενημερώσετε το παιδί σας για τη αλλαγή του προγράμματος.
Ένα οπτικό πρόγραμμα αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο, παρέχοντας μια δομημένη καθημερινότητα όπου μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει την επικοινωνία και να συμβάλλει στην ανεξαρτησία του παιδιού. Το οπτικό πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από παιδιά που είναι στο φάσμα του Αυτισμού και σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ ή Μαθησιακές Δυσκολίες.
Πλουμίδη Ευγενία-Λογοθεραπεύτρια