ερωτική ζωή

Έχει διαπιστωθεί ότι η προσκόλληση των κοριτσιών στους γονείς τους έχει ισχυρό αντίκτυπο στη μετέπειτα ερωτική ζωή τους. Οι συμπεριφορές προσκόλλησης προς τους δυο γονείς στην παιδική ηλικία διαμορφώνουν το πώς θα συσχετιστούν και θα αλληλεπιδράσουν συναισθηματικά με τους ερωτικούς συντρόφους τους.

Η επιρροή ενός πατέρα στη ζωή της κόρης του διαμορφώνει τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμησή της και καλλιεργεί την εμπιστοσύνη και την αντίληψη της για τους άντρες. Πώς ο πατέρας θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για την κόρη του για να χτίσει τη ζωή της, ακόμα κι αν επιλέγει μια διαφορετική άποψη για τον κόσμο;

Οι άνθρωποι τείνουν να διαλέγουν ασυνείδητα συντρόφους, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο μοιάζουν με τους γονείς τους και οι μπαμπάδες έχουν διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο πάνω σε αυτό. Η συμμετοχή του πατέρα στη ζωή της κόρης του είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης της νεαρής γυναίκας. Η άμεση εμπλοκή και ενθάρρυνση από τον πατέρα της, θα βοηθήσει στη μείωση της ανασφάλειάς της και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη της στις ικανότητές της.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να διαλέγουν συντρόφους που είναι παρόμοιοι με τους πατεράδες τους είτε ψυχολογικά είτε συναισθηματικά. Ακόμη και οι γυναίκες που έχουν θετικές σχέσεις με τον πατέρα τους, έχουν την τάση να επιλέγουν συντρόφους που μοιάζουν με τους μπαμπάδες τους σωματικά.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι απλό: Ζούμε ό, τι μαθαίνουμε. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές ζευγαριών υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι διαλέγουν ασυνήδειτα συντρόφους, οι οποίοι μοιάζουν με τους γονείς τους, προκειμένου να ξεπεράσουν παλιές πληγές ή ανεπίλυτα ζητήματα από τα παιδικά χρόνια τους. Δεδομένου ότι οι γονείς είναι άνθρωποι – και επειδή είμαστε τόσο ευάλωτοι και εξαρτημένοι, όπως τα παιδιά – υπάρχουν παλιές πληγές που «πονούν» μέχρι σήμερα.

Συνεχίζοντας το πατρικό πρότυπο με τους συντρόφους, έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες σε μακροχρόνιες σχέσεις ηλικίας τείνουν να ενεργοποιούν εκ νέου τα πρότυπα σχέσεων που έμαθαν από τους πατεράδες τους. Αυτό είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η σχέση με τον πατέρα τους είναι αυτή που θα τους μάθει πώς να σχετίζονται με το αντίθετο φύλο. Αυτό μπορεί να είναι είτε ωφέλιμο είτε δυσλειτουργικό.
Αν ο πατέρας τους ήταν μία υποστηρικτική, συναισθηματική διαθέσιμη φιγούρα, τότε θα μάθουν από νωρίς τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτούνται για μια υγιή και ωφέλιμη ερωτική σχέση. Από την άλλη πλευρά, αν η σχέση με τον πατέρα τους ήταν νοσηρή μπορεί να επηρεάσει την ερωτική σχέση τους αρνητικά, προβάλλοντας τα αρνητικά συναισθήματα που είχαν για τον πατέρα τους στον σύντροφό τους (έλλειψη εμπιστοσύνης, επικοινωνίας, ανασφάλεια και μοναξιά).

Οπότε αν ένας πατέρας υποτιμά τις γυναίκες και τις δυνατότητές τους και ότι χρειάζονται την προστασία των ανδρών είναι πολύ πιθανό να μεταφέρει στην κόρη του αισθήματα ανεπάρκειας, αδυναμίας, περιορισμένη βούληση και τάσεις υποταγής στο αντρικό φύλο. Συνεπώς, οι γυναίκες με συναισθηματικά απόντες πατέρες είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε δυσαρεστημένες ή ανικανοποίητες σχέσεις και είναι πιο πιθανό να διαμορφώσουν σχέσεις με άνδρες που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων οι πατέρες είναι συναισθηματικά παρόντες.

Συνεπώς, η αυτοεκτίμηση ενός κοριτσιού εξαρτάται από τη στάση του πατέρα της. Δηλαδή, αν ο πατέρας της δώσει την απαιτούμενη αγάπη και το σεβασμό για το φύλο της θα νιώθει ασφαλής και θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση της.


Διαβάστε περισσότερα για την συμβουλευτική γονέων.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.