Είναι γνωστό ότι η χρήση της πιπίλας αποτελεί ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό τόσο στα έμβρυα όσο και στα νεογέννητα βρέφη που τους προκαλεί ηρεμία και ανακούφιση. Το πιπίλισμα είναι μια στοματική κινητική λειτουργία που βοηθά τη σίτιση των μωρών καθώς και την ανακούφιση τους από τυχόν πόνους, όπως ο πόνος κατά την εμφάνιση των πρώτων δοντιών(American Academy of Pediatrics, 2006). Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι πιπίλες μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου(SIDS).
Ωστόσο, μετά την ηλικία του ενός έτους, η υπερβολική χρήση της πιπίλας μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη της ομιλίας όπως:
- Οδοντικά προβλήματα: Η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας ενδέχεται να επηρεάσει την ευθυγράμμιση της γνάθου και των δοντιών . Οι αλλοιώσεις και οι δυσμορφίες στα δόντια μπορεί να εμποδίσουν τη σωστή άρθρωση των ήχων της ομιλίας.
- Λοιμώξεις του αυτιού: Τα παιδιά που χρησιμοποιούν πιπίλα είναι πιο επιρρεπή στο να αναπτύξουν μέση ωτίτιδα, αυξάνοντας το κίνδυνο για απώλεια ακοής και παρουσιάζοντας δυσκολίες στην εκμάθηση του λόγου.
- Δυσκολίες λόγου/αρθρωτικά ελλείμματα: Εάν το παιδί χρησιμοποιεί τη πιπίλα αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας, περιορίζεται ο χρόνος που μπορεί να εξασκεί τους ήχους και να εκφέρει τις πρώτες λέξεις. Οι μύες της ομιλίας αδρανοποιούνται και προκύπτουν δυσκολίες στην άρθρωση φωνημάτων.
Τι να κάνετε για να περιορίσει το παιδί σας τη χρήση πιπίλας;
- Προσπαθήστε να δίνετε τη πιπίλα στο παιδί σας μόνο στον ύπνο.
- Αντικαταστήστε την πιπίλα με άλλες μεθόδους προκειμένου να ηρεμήσει το παιδί όπως ένα παιχνίδι που του αρέσει, το άκουσμα μουσικής ή ένας περίπατος.
- Όταν το παιδί σας αναστατωθεί δώστε του ένα μαλακό αντικείμενο.
- Δημιουργήστε μια φανταστική ιστορία για να ‘ξεγελάσετε’ το παιδί σας όπως «Θα έρθει μια νεράιδα, θα πάρει τη πιπίλα και θα αφήσει μια σοκολάτα ή ένα παιχνίδι».
Είναι σημαντικό να έχετε υπομονή και να συνεχίσετε να προσπαθείτε ώστε το παιδί σας να αποδεσμευτεί από τη πιπίλα ακόμα και αν το ίδιο εμφανίσει έντονη ανησυχία για ένα διάστημα!
Λογοθεραπεύτρια
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.
Διαβάστε επίσης για τις μαθησιακές δυσκολίες και την εργοθεραπεία.