Ομάδες Εργοθεραπείας

Πολλές φορές παράλληλα με τις ατομικές συνεδρίες εργοθεραπείας είναι πολύ χρήσιμο να γίνεται παρέμβαση και μέσω ομάδων εργοθεραπείας που διαμορφώνονται και σχεδιάζονται από τον εργοθεραπευτή και λειτουργούν συμπληρωματικά στην θεραπεία του παιδιού.

         Τα οφέλη του ομαδικού παιχνιδιού είναι αδιαμφισβήτητα. Μερικά από αυτά είναι συνοπτικά:

  • Κοινωνικοποίηση. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, γνωρίζονται με αυτά και αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες τους.
  • Αυτοπεποίθηση. Μέσα από τη συμμετοχή στις ομαδικές δραστηριότητες, τα παιδιά γνωρίζονται με τον εαυτό τους και αποκτούν περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτόν.
  • Συλλογικότητα. Βάζουν στην άκρη τον εγωισμό τους και μαθαίνουν να συνεργάζονται για την επίτευξη ενός κοινού στόχου και φυσικά για την ψυχαγωγία, που είναι και ένας από τους κυριότερους σκοπούς ενός παιδιού.
  • Σεβασμός. Το παιδί μαθαίνει να σέβεται τους συμπαίκτες του και να αναγνωρίζει τις ικανότητες αλλά και τις αδυναμίες τους, χωρίς να επικρίνει.

        Τι παραπάνω, ωστόσο, προσφέρει το ομαδικό παιχνίδι στα πλαίσια της Εργοθεραπείας; Σε μια εργοθεραπευτική συνεδρία κύριο ρόλο κατέχει το κινητικό παιχνίδι, το οποίο παρέχει -εφόσον σχεδιαστεί κατάλληλα για τις ανάγκες του κάθε παιδιού- τα απαραίτητα αισθητηριακά ερεθίσματα που προάγουν:

  1. Την καλύτερη οργάνωση και προσανατολισμό του παιδιού στο χώρο.
  2. Την αύξηση της προσοχής και της συγκέντρωσης του.
  3. Την ανάπτυξη των δεξιοτήτων αδρής κινητικότητας του.
  4. Τον κορεσμό του νευρικού συστήματος από αισθητηριακά ερεθίσματα, με σκοπό τη λειτουργική συμμετοχή στα έργα της καθημερινότητας.

Στο κέντρο μας λειτουργούν ομάδες εργοθεραπείας, για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210-57 70 77.