δημιουργικές δραστηριότητες

Γεμίστε ευχάριστα και εποικοδομητικά το χρόνο του παιδιού σας!

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται για το πώς θα γεμίσουν ευχάριστα και εποικοδομητικά το χρόνο του παιδιού τους κατά τις καλοκαιρινές διακοπές ή σε περιόδους που υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος. Για τον λόγο αυτό συγκεντρώσαμε διάφορες ιδέες που εκτός από διασκεδαστικές και δημιουργικές προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στη παιδιά.

Ανεξάρτητα του προγράμματος θεραπειών που παρακολουθεί ένα παιδί, δηλαδή λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.α. οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στο σπίτι το παιδί δουλεύοντας μαζί τους χωρίς όμως να δημιουργούν ένα κλίμα μαθήματος στο σπίτι αλλά μια πιο χαρούμενη ατμόσφαιρα. Παρακάτω παρουσιάζονται δραστηριότητες που ενισχύουν το παιδί γνωστικά, κινητικά εκφραστικά αλλά και κοινωνικά!

 1. Μαθαίνουμε τα χρώματα! Τοποθετούμε τα αντικείμενα στην ανάλογη ομάδα με κριτήριο το χρώμα τους! Οι κατηγορίες λεξιλογίου αποτελούνται από μία ομάδα πραγμάτων με κοινές ιδιότητες και χαρακτηριστικά! Εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο των παιδιών μέσα από παιχνίδια αναγνώρισης και ομαδοποίησης τα βοηθάμε να μάθουν νέες έννοιες, να αναπτύξουν την περιγραφική τους ικανότητα, να έχουν οργανωμένη σκέψη και άλλα πολλά! Οι δραστηριότητες εμπλουτισμού λεξιλογίου συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα λογοθεραπείας και εργοθεραπείας των παιδιών έτσι σε συνεννόηση και με τον θεραπευτή σας μπορείτε να μεταφέρετε τις δραστηριότητες αυτές στο σπίτι με πιο παιχνιδιάρικο τρόπο!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 2. Μαθαίνουμε και διακρίνουμε τα φρούτα από τα λαχανικά! Τοποθετούμε τα αντικείμενα (πλαστικά ή πραγματικά φρούτα και λαχανικά που έχουμε στο ψυγείο μας) στην ανάλογη ομάδα με κριτήριο την κατηγορία που ανήκουν! Οι κατηγορίες λεξιλογίου αποτελούνται από μία ομάδα πραγμάτων με κοινές ιδιότητες και χαρακτηριστικά! Εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο των παιδιών μέσα από παιχνίδια αναγνώρισης και ομαδοποίησης τα βοηθάμε να μάθουν νέες έννοιες, να αναπτύξουν την περιγραφική τους ικανότητα, να έχουν οργανωμένη σκέψη κλπ. Η δραστηριότητα αυτή είναι ιδανική για παιδιά με δυσκολίες στο λόγο και το λεξιλόγιο.
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 3. Μαθαίνουμε τα σχήματα και τα χρώματα μέσα από ένα κινητικό παιχνίδι που ενισχύει και το χωρικό προσανατολισμό! Τοποθετούμε στο δάπεδο διάφορα σχήματα που πριν έχουμε σχεδιάσει και κόψει σε διάφορα χαρτόνια! Έπειτα το παιδί πρέπει να μεταπηδήσει στο ανάλογο σχήμα σύμφωνα με την εντολή που ακούει. Εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο των παιδιών μέσα από παιχνίδια αναγνώρισης και επιλογής τα βοηθάμε να μάθουν νέες έννοιες, να αναπτύξουν την περιγραφική τους ικανότητα, να έχουν οργανωμένη σκέψη και άλλα πολλά!δημιουργικές δραστηριότητες
 4. Επιστρατεύουμε τη φαντασία και τις γνώσεις μας! Χρησιμοποιούμε δαχτυλομπογιές, νερομπογιές, τέμπερες ή μαρκαδόρους και με οδηγό τη παλάμη μας δημιουργούμε διαφορά ζωάκια! Με το παιχνίδι αυτό το παιδί γίνεται δημιουργικό, μαθαίνει τα ζώα ή ανακαλεί αυτά που ήδη ξέρει αλλά και τα ομαδοποιεί (ζώα του αγρού, της Θάλασσας, άγρια κ.α.)!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 5. Κάνουμε τα παιδιά βοηθούς μας στις δουλειές του σπιτιού! Δίνοντας αρμοδιότητες στα παιδιά μας τα μαθαίνουμε να είναι υπεύθυνα, παραγωγικά, να φέρονται πιο ώριμα και να έχουν ομαδικό πνεύμα!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 6. Παίζουμε ποιος-πού-ποτέ-γιατί; Παίρνουνε τα φωτογραφικά μας άλμπουμ και δίνουμε στο παιδί την ευκαιρία να δει στιγμιότυπα από σημαντικές στιγμές της ζωής τόσο της δικής του όσο και των μελών της οικογένειας του. Έπειτα το παροτρύνουμε να περιγράψει αυτά που βλέπει απαντώντας στα ανάλογα ερωτήματα. Το παιδί έτσι ενισχύει την περιγραφική του ικανότητα και μαθαίνει να αφηγείται τα γεγονότα ολοκληρωμένα!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 7. Παίζουμε “σωστό ή λάθος”! Ετοιμάζουμε λογικές και παράλογες προτάσεις προσαρμοσμένες στο γνωστικό επίπεδο του παιδιού μας! “Η αγελάδα μας δίνει γάλα;” “στην καρέκλα κοιμόμαστε;” κλπ. Με τη δραστηριότητα αυτή το παιδί ανακαλεί τις γνώσεις του σε επίπεδο λεξιλογίου, στις κατηγορίες εννοιών, αναπτύσσει την λογική του σκέψη, τη μνήμη, τη συγκέντρωση κ.α.!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 8. Μαθαίνουμε και αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα παίζοντας παντομίμα! Σχεδιάζουμε σε ένα χαρτί το κάθε συναίσθημα. Το παιδί πρέπει να μιμηθεί το συναίσθημα που θα του τύχει χωρίς λόγια και οι υπόλοιποι να το βρουν! Με το παιχνίδι αυτό τα παιδιά αναπτύσσουν την εν συναίσθηση τους και μπαίνουν στη διαδικασία να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τα συναισθήματά. Σε δεύτερο χρόνο περιγράψτε/μιλήστε για κάθε ένα με παραδείγματα και τρόπους διαχείρισης!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 9. Φτιάχνουμε το οικογενειακό μας δέντρο. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μαθαίνουν ποια είναι τα μέλη της οικογένειας τους εκτός των πολύ οικείων όπως τη θεία, τον θείο, τα ξαδέρφια, τη νονά και το νονό!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 10. Ζωγραφίζουμε ζώα χρησιμοποιώντας τη σκιά τους! Με σύμμαχο τον ήλιο τοποθετούμε τα αντικείμενα που θέλουμε στο κάτω μέρος μιας λευκής σελίδας ώστε να δημιουργηθεί η σκιά τους. Με οδηγό τη σκιά ωθούμε το παιδί να σχεδιάσει το περίγραμμα και έπειτα να το χρωματίσει! Με τη ζωγραφική το παιδί αναπτύσσει τις προγραφικές και γραφοκινητικές του δεξιότητες, αυξάνει την παρατηρητικότητα και τη δημιουργικότητα του αλλά και συγκεντρώνεται!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 11. Καλλιεργούμε στο παιδί τη δεξιότητα του χρονικού προσανατολισμού! Οι έννοιες χρόνου είναι αρκετά δύσκολες για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας. Μέσω παιχνιδιού και κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα του μπορούμε να το βοηθήσουμε να κατανοήσει έννοιες όπως τα: πριν-τώρα-μετά ή πρωί-μεσημέρι-απόγευμα-βράδυ βιωματικά και χρησιμοποιώντας οπτικά βοηθήματα!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 12. Φτιάχνουμε ταΐστρα για πουλάκια! Δημιουργούμε ένα ιδιαίτερα “ζωντανό” και ήρεμο περιβάλλον στο μπαλκόνι μας ακόμη κι αν ζούμε στο κέντρο της πόλης! Με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας δημιουργούμε με το μικρό μας και το μαθαίνουμε να φροντίζει έναν άλλον οργανισμό και να είναι υπεύθυνο.
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 13. Ζωγραφίζουμε με αφρό ξυρίσματος! Ανακατεύουμε χρώματα ζαχαροπλαστικής σε αφρό ξυρίσματος και ζωγραφίζουμε σε διάφορες επιφάνειες. Κάνουμε προγραφικές ασκήσεις: κυματάκια, βουναλάκια, βροχή, ήλιους! Δίνουμε την ευκαιρία στο παιδί να παίξει και να επεξεργαστεί αισθητηριακά τον αφρό. Το παιχνίδι αυτό εξελίσσει την προγραφή, κάνει πιο ευχάριστη τη διαδικασία γραφής, βελτιώνει την απτική αμυντικότητα!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 14. Η ανάγνωση βιβλίων είναι ή θα ήταν καλό να γίνει μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια μικρών και μεγάλων! Η συνήθεια αυτή προσφέρει στο παιδί μας χαλάρωση, ηρεμία, ωρίμανση, αυτοπεποίθηση, ανάπτυξη της φαντασίας και των γνωστικών δεξιοτήτων κ.α. Σήμερα θα φτιάξουμε σελιδοδείκτες, ενισχύοντας την λεπτή μας κινητικότητα, για τα βιβλία μας αλλά και τα βιβλία των αγαπημένων μας!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 15. Φτιάχνουμε το δικό μας παιχνίδι bowling! Θα χρειαστούμε πλαστικά μπουκάλια, χρώματα και μια μπάλα! Παίζοντας bowling τα παιδιά επιστρατεύουν τις δεξιότητες ισορροπίας, οπτικοκινητικού συντονισμού αλλά και συγκέντρωσης. Παράλληλα, ενισχύεται η υπομονή τους, η τήρηση της σειράς αλλά και η ευγενής τους άμιλλα!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 16. Μαθαίνουμε στα μικρά μας για τη μίξη των χρωμάτων! Πειραματιζόμαστε με τα βασικά χρώματα και δημιουργούμε νέα κάνοντας πολύχρωμες ζωγραφιές!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 17. Στέλνουμε μια μεγάλη αγκαλιά στους αγαπημένους μας σχεδιάζοντας, χρωματίζοντας και κόβοντας την εικόνα μας!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες
 18. Παίζουμε τένις! Φτιάξτε αυτοσχέδιες ρακέτες με ρολά από χαρτί κουζίνας και πλαστικά πιάτα party, φούσκωσε ένα μπαλόνι και είστε έτοιμοι! Το τένις προσφέρει ψυχαγωγία, διασκέδαση, σωματική ευεξία, αυτοέλεγχο και αυτοσυγκέντρωση ενώ βοηθά το παιδί στη κινητική του ανάπτυξη και στο σωστό νευρομυϊκό του συντονισμό!
   
  δημιουργικές δραστηριότητες

 

Μπαλατσούρα Αγγελική
Λογοθεραπεύτρια

 


Διαβάστε περισσότερα για την αισθητηριακή ολοκλήρωση.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.