εξελικτικός τραυλισμός

Τι είναι ο εξελικτικός τραυλισμός;

Ο τραυλισμός αποτελεί μία από τις πιο συχνές διαταραχές ροής της ομιλίας. Η ροή της ομιλίας αφορά την ομαλή παραγωγή ήχων, συλλαβών ή λέξεων μεταξύ τους. Στην περίπτωση όπου κάποιος παρουσιάζει δυσρυθμίες στον λόγο του τότε η ροή της ομιλίας του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαταραγμένη.

Πότε παρουσιάζεται;

Ο εξελικτικός τραυλισμός παρουσιάζεται κατά την ανάπτυξη του παιδιού και εκδηλώνεται με διάφορες συμπεριφορές όπως επαναλήψεις ήχων, συλλαβών, λέξεων ή φράσεων (π.χ. τ τ τ τώρα ή κα-κα-κάτω), επιμηκύνσεις ήχων (π.χ. εεεέλα) και μπλοκαρίσματα (όπως σ      ήμερα) πρωτίστως. Παράλληλα με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να παρουσιάζονται και παρεμβολές ήχων μεταξύ των λέξεων (π.χ. θέλω εεεεε νερό), αντικαταστάσεις λέξεων με άλλες που είναι πιο εύκολο να τις παράγει το άτομο (π.χ. θέλω να παίξω μπάλα αντί να πει ποδόσφαιρο), σωματικές συμπεριφορές(όπως μορφασμοί προσώπου, κλείσιμο ματιών ή κινήσεις σώματος στην διάρκεια ενός τραυλικού επεισοδίου) και αρνητικά συναισθήματα.

εξελικτικός τραυλισμός - να δίνετε χρόνο στο παιδί να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει, παρά τα όποια μπλοκαρίσματα μπορεί να παρουσιάζει

Με την αξιολόγηση της ροής της ομιλίας του ατόμου ο λογοθεραπευτής προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα για το παιδί ώστε να αντιμετωπισθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι δυσρυθμίες του.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι όσο πιο νωρίς διαγνωσθεί ο τραυλισμός τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να βοηθηθεί το παιδί τους συμμετέχοντας και οι ίδιοι ενεργά στο πρόγραμμα παρέμβασης του μέσω της λογοθεραπείας αλλά και της ψυχολογικής στήριξης.

Καθώς η αντίδραση των γονιών αλλά και του περιβάλλοντος του παιδιού είναι καθοριστικοί για την εξέλιξη της ομιλίας του καλό θα είναι να του δίνετε χρόνο να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει, παρά τα όποια μπλοκαρίσματα μπορεί να παρουσιάζει, χωρίς να γίνεται αντιληπτή τυχόν δυσανασχέτηση από μεριά σας. Θα πρέπει επίσης να απευθύνεστε στο παιδί μιλώντας αργά και χαλαρά ώστε να έχει ένα καλό πρότυπο και να το μιμηθεί με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη καλό θα είναι να επιβραβεύετε και να ενθαρρύνετε το παιδί ώστε να συμμετέχει σε διάλογο και να μην νιώθει ότι αποτυγχάνει επικοινωνιακά, δείχνοντας πάντα αποδοχή των δυσκολιών του. 

Αν έχετε ενδείξεις ότι το παιδί σας παρουσιάζει δυσρυθμίες ή μπλοκαρίσματα στη ροή του λόγου του καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο κέντρο μας για μία δωρεάν λογοπεδική εκτίμηση.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.


Διαβάστε επίσης για την εργοθεραπεία, τον αυτισμό, και την λογοθεραπεία.

 

Μπαλατσούρα Αγγελική
Λογοθεραπεύτρια