Η Εργοθεραπεία είναι μια επιστήμη Υγείας, της οποίας κύριος στόχος είναι να καταστήσει τα άτομα που επωφελούνται από αυτή αυτόνομα και λειτουργικά στα έργα και στις δραστηριότητες της καθημερινότητας τους, που όμως έχουν αξία και νόημα για αυτά. Οι ηλικιακές ομάδες, τις οποίες αφορά η Εργοθεραπεία, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία και φτάνοντας έως και τους ηλικιωμένους. Επιπροσθέτως, χαρακτηριστικό της επιστήμης αυτής είναι πως δεν αφορά άμεσα μόνον το άτομο στο οποίο γίνεται η παρέμβαση, αλλά και το περιβάλλον του ίδιου, είτε πρόκειται για το φυσικό, είτε για το κοινωνικο-πολιτισμικό, είτε για το οικογενειακό κ.λπ. Συμπερασματικά, στο επίκεντρο της Εργοθεραπείας βρίσκεται η δυναμική σχέση ανάμεσα στο άτομο, στο περιβάλλον και στα έργα/δραστηριότητες του ιδίου, και η παρέμβαση αφορά και τους τρεις αυτούς σημαντικούς παράγοντες.
Ας αναφερθούμε, λοιπόν, στους 8 τομείς παρέμβασης της Εργοθεραπείας.
- Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (ΔΚΖ):
Μπάνιο (λουτρό) και ντουζ, τουαλέτα και υγιεινή τουαλέτας, ένδυση, κατάποση/μάσηση, σίτιση, λειτουργική κινητικότητα, μέριμνα αντικειμένων προσωπικής φροντίδας, προσωπική υγιεινή και περιποίηση, σεξουαλική δραστηριότητα.
- Σύνθετες Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (σΔΚΖ):
Φροντίδα άλλων, φροντίδα κατοικιδίων ζώων, ανατροφή παιδιών, διαχείριση επικοινωνίας, οδήγηση και κινητικότητα στην κοινότητα, οικονομική διαχείριση, διαχείριση και διατήρηση υγείας, απόκτηση και διαχείριση σπιτιού, προετοιμασία γεύματος και αποκατάσταση χώρου, θρησκευτικές και πνευματικές δραστηριότητες, διατήρηση της ασφάλειας και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, αγορές.
- Ανάπαυση και Ύπνος:
Ανάπαυση, προετοιμασία ύπνου, συμμετοχή στον ύπνο
- Εκπαίδευση:
Συμμετοχή στην τυπική εκπαίδευση, διερεύνηση ανεπίσημων/άτυπων προσωπικών εκπαιδευτικών αναγκών ή ενδιαφερόντων, συμμετοχή σε ανεπίσημη προσωπική εκπαίδευση.
- Εργασία:
Διερεύνηση επαγγελματικών ενδιαφερόντων και επιδιώξεων, αναζήτηση και απόκτηση εργασίας, εκτέλεση εργασίας, προετοιμασία και προσαρμογή στην συνταξιοδότηση, διερεύνηση ευκαιριών για εθελοντισμό, συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες.
- Παιχνίδι:
Διερεύνηση παιχνιδιών και συμμετοχή στο παιχνίδι.
- Ελεύθερος χρόνος:
Διερεύνηση για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
- Κοινωνική συμμετοχή:
Συμμετοχή σε δραστηριότητες στην κοινότητα, συμμετοχή σε δραστηριότητες στην οικογένεια, συμμεετοχή σε δραστηριότητες με συνομηλίκους-φίλους.
(American Occupational Therapy Association, AOTA, 2014)
Διαβάστε εδώ για τα Αναπυξιακά ορόσημα στα ΔΚΖ – (Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής)