Τι είναι η Δυσγραφία;
Η Δυσγραφία είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στη γραφή και η οποία προκαλεί παραμορφώσεις ή λάθη στο γράψιμο. Συνήθως γίνονται αντιληπτές στα παιδιά όταν ασχολούνται για πρώτη φορά με δραστηριότητες γραψίματος (είτε στο νήπιο, είτε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού). Ορισμένα από τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσουν είναι να κάνουν γράμματα με λάθος μέγεθος (πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά) ή/και με λάθος κατεύθυνση (ανάποδη φορά), να μην αφήνουν τις κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των λέξεων (μπορεί να κολλάνε τις λέξεις ή να αφήνουν πολύ μεγάλα κενά), να κάνουν πολλά ορθογραφικά λάθη κλπ.
Ένα παιδί αφιερώνει μεγάλο μέρος της ημέρας του σε γραφοκινητικές δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να έχει κατακτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για την γραφή, έτσι ώστε να μπορεί να γράφει άνετα, γρήγορα και με ευανάγνωστο γραφικό χαρακτήρα. Τα παιδιά με Δυσγραφία δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις σχολικές τους απαιτήσεις, καθώς κουράζονται εύκολα σε γραφοκινητικές δραστηριότητες, απογοητεύονται και εγκαταλείπουν γρήγορα την προσπάθεια. Θεωρείται, λοιπόν, υψίστης σημασίας να αντιμετωπιστούν οποιεσδήποτε δυσκολίες υπάρχουν στη γραφή από μικρή ηλικία.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η Εργοθεραπεία το παιδί μου;
Οι δυσκολίες στη γραφή, αποτελούν ένα σημαντικό λόγο παραπομπής σε Εργοθεραπευτή. Ο Εργοθεραπευτής προβαίνει σε αξιολόγηση μέσω σταθμισμένων τεστ και αναλύει το σύνολο των αισθητικο-κινητικών και γνωστικο-αντιληπτικών δεξιοτήτων του παιδιού, με σκοπό να εντοπίσει πού οφείλονται οι γραφοκινητικές δυσκολίες, αλλά και άλλες δυσκολίες που μπορεί να συνυπάρχουν.
Στη συνέχεια, σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης με βάση τις δυνατότητες και τις δυσκολίες του κάθε παιδιού και σε συνεργασία πάντοτε και με την οικογένεια.
Η εργοθεραπευτική παρέμβαση εστιάζει στην εκπαίδευση και ενίσχυση όλων των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την γραφή.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα παρέμβασης περιλαμβάνει:
- Δραστηριότητες και παιχνίδια για την ενίσχυση των κινητικών δεξιοτήτων (πχ
αμφίπλευρος συντονισμός, ισορροπία, στασικός έλεγχος κλπ)
- Δραστηριότητες και ασκήσεις για την ενδυνάμωση του κορμού και των άνω άκρων
- Δραστηριότητες και παιχνίδια για την ενίσχυση της λεπτής κίνησης, της επιδεξιότητας των δαχτύλων, της ενδυνάμωσής τους και του οπτικοκινητικού συντονισμού
- Κατασκευαστικά παιχνίδια και δραστηριότητες για την ενίσχυση της οπτικής αντίληψης
- Παιχνίδια για την ενίσχυση της απτικής επεξεργασίας
- Ασκήσεις ή εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης της Δυσγραφίας (πχ Write from the start, Speed-up κλπ)
Βασικό μέλημα του Εργοθεραπευτή είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού και να δημιουργήσει μια καλή θεραπευτική σχέση. Για αυτό το λόγο, το θεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικιλία παιχνιδιών και ευχάριστων δραστηριοτήτων με σκοπό να ενισχυθεί το κίνητρο και να επιτευχθεί η ενεργητική συμμετοχή του παιδιού σε όλη τη διαδικασία.
Εργοθεραπεύτρια, SIT
Βιβλιογραφία
Αλεξάνδρου,Σ. (2021) «Δυσγραφία-Μέρος 1ο Τι είναι, πως την αξιολογούμε;» Σημειώσεις διήμερου σεμιναρίου για Εργοθεραπευτές
Αλεξάνδρου,Σ. (2021) «Δυσγραφία-Μέρος 2ο Εργοθεραπευτική αντιμετώπιση» Σημειώσεις διήμερου σεμιναρίου για Εργοθεραπευτές
Schneck. M. C., Case-Smith, J. (2015). Prewriting and handwriting skills. In J. Case-Smith & J.C. O’ Brien, (Eds.), Occupational Therapy for Children & Adolescents, (7th ed., pp. 498-524). Missouri: Mosby Elsevier