Δραστηριότητες για την ενίσχυση της κατανόησης του λόγου

Η κατανόηση του λόγου ή αλλιώς αντίληψη σχετίζεται με την ικανότητα να κατανοούμε τη γλώσσα και αφορά μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται νήσος του εγκεφάλου ή νήσος του Ράιλ. Στη συγκεκριμένη περιοχή, συγκεντρώνονται διάφορα ερεθίσματα ώστε να μπορούμε να κατανοούμε τι λέει και πως ανταποκρίνεται ο άλλος δίπλα μας. Με την αντιληπτική ικανότητα είμαστε σε θέση να αντλούμε πληροφορίες σχετικά με οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, με χωροχρονικές έννοιες, έννοιες χρωμάτων, μεγέθους, τόπου ή ακόμα και γραπτές πληροφορίες.
Η κατανόηση του λόγου συνδέεται τόσο με την ικανότητα ακοής, όσο και με την απαιτούμενη προσοχή-συγκέντρωση, την αποκωδικοποίηση και την ερμηνεία του μεταδιδόμενου μηνύματος. Επιπλέον, σχετίζεται με παραγλωσσικά στοιχεία όπως τις χειρονομίες, την έκφραση του ομιλητή και τον επιτονισμό.

Δραστηριότητες για την ενίσχυση κατανόησης του λόγου:

Ήχοι: Μπορείτε να προκαλείτε διάφορους ήχους με καθημερινά αντικείμενα (π.χ ήχος της σακούλας, ήχος κουδουνιού). Το παιδί χωρίς να βλέπει πρέπει να βρει ποιο αντικείμενο ακούγεται κάθε φορά! Έτσι ενισχύεται η ανάπτυξη λεξιλογίου και η κατανόηση του περιβάλλοντος!

Παραμύθια: Τα παραμύθια αποτελούν μια πηγή γνώσεων που υποβοηθούν στη γλωσσική καλλιέργεια, προσφέρουν χαρά, αισιοδοξία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητας. Διαβάστε μαζί με το παιδί το αγαπημένο του παραμύθι, κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη ιστορία(προθέσεις, συναισθήματα προσώπων) και ζητήστε του να δείξει ή να αφηγηθεί τα γεγονότα του παραμυθιού.

Παιχνίδι ‘Survivor’: Δημιουργήστε εμπόδια στο σπίτι με μαξιλάρια, καρέκλες κ.α. και ζητήστε από το παιδί να πάρει όσο πιο γρήγορα μπορεί τα αντικείμενα που έχετε βάλει στο πάτωμα αφού περάσει τα εμπόδια. Μπορείτε να δώσετε τις εντολές στο παιδί με περιγραφικό τρόπο όπως ‘Πάρε το κόκκινο φρούτο και το πράσινο λαχανικό΄΄. Παράλληλα με την κατανόηση του λόγου ενισχύεται και η ακουστική μνήμη!

Συνταγή μαγειρικής: Μια ωραία ιδέα είναι να εκτελέσετε μαζί με το παιδί σας μια συνταγή που του αρέσει!

Ψάξε-Ψάξε: Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με ωμές φακές ή μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο έχετε στο σπίτι και κρύψτε αντικείμενα(ξύλινα φρούτα/λαχανικά/ζώα). Ζητήστε από το παιδί να βρει αυτά που του ζητάτε! Έπειτα, μπορεί το παιδί να κρύψει αντικείμενα και να σας δίνει εντολές, περιγράφοντας τα! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χρονόμετρο για να ενισχύσετε το κίνητρο του παιδιού! Όποιος βρει τα αντικείμενα, κάνοντας το λιγότερο χρόνο, είναι ο νικητής!

Σειροθέτηση εικόνων: Δώστε το παιδί μια ιστορία με εικόνες! Έπειτα διαβάστε την ιστορία και ζητήστε από το παιδί να βάλει τις εικόνες στη σωστή χρονολογική σειρά. Στο τέλος, μπορεί να την αφηγηθεί με δικά του λόγια.

Lego: Καθίστε πλάτη με το παιδί και δώστε οδηγίες με τα τουβλάκια ώστε να φτιάξει κάτι που έχετε φανταστεί (π.χ βάλε τα κόκκινο τουβλάκι πάνω από το μπλέ και δίπλα από το κίτρινο). Το ίδιο μπορεί να κάνει ύστερα το παιδί με εσάς, δίνοντας σας τις κατάλληλες οδηγίες.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε το παιδί στο παιχνίδι! Αφήστε το να εκφράσει τις δικές του ιδέες, να δημιουργήσει και κυρίως μοιραστείτε τη μαγεία του παιχνιδιού μαζί του!