χρήσημες συμβουλές

Τι είναι η εργοθεραπεία;

χρήσημες συμβουλέςΠρόκειται για μια επιστήμη αποκατάστασης η οποία προωθεί την υγεία παρέχοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκτελέσουν ουσιαστικές και σκόπιμες δραστηριότητες. Οι Εργοθεραπευτές εργάζονται με άτομα που πάσχουν από ψυχικές, φυσικές, αναπτυξιακές ή και συναισθηματικές δυσκολίες, χρησιμοποιώντας θεραπείες οι οποίες αναπτύσσουν, ανακτούν ή διατηρούν τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής των ατόμων.

Ως Εργοθεραπευτές θεωρούμε πως οι αισθήσεις είναι πολύ σημαντικές καθώς αποτελούν δομικούς λίθους του εγκεφάλου. Αισθητηριακές πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον καθώς και μέσα από το σώμα, αρχίζουν το ταξίδι της ολοκλήρωσης από τα σημεία που γίνονται δεκτές( υποδοχείς) μέχρι τα σημεία που ρυθμίζονται, οργανώνονται και αποκτούν νόημα και αξία (σε κατώτερες και ανώτερες δομές του εγκεφάλου).

Τέλος, χωρίς τις αισθήσεις δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και μέσω αυτού η επαφή με το περιβάλλον, η ανάπτυξη της προσοχής, της μάθησης, ομιλίας, οργάνωσης, αφηρημένης σκέψης, δημιουργικότητας, κοινωνικής αλληλεπίδρασης και λογικής καθώς και η εξέλιξη εκλεπτυσμένων κινήσεων.

(2018 Sensory Integration Greece)

Χρήσιμες συμβουλές για αλληλεπίδραση με τα παιδιά και την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους, κατά τη διάρκεια των διακοπών

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά δραστηριότητες τις οποίες μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι οποίες υπακούουν στην παραπάνω συλλογιστική. Για παράδειγμα:

  • Κάντε μια βόλτα στη φύση και αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να πειραματιστούν και να έρθουν σε επαφή με τα φυσικά υλικά της εποχής ακόμα ( χιόνι, λάσπη, άγγιγμα φύλλων και καρπών, αίσθηση των φυσικών υλικών στα χέρια). Μπορείτε ακόμη και να διαχωρίσετε τις αισθήσεις (πχ αν επισκεφτείτε κάποιο ποτάμι, κλείστε τα μάτια και μόνο αφουγκραστείτε τον ήχο του νερού).
  • Πειραματιστείτε και δημιουργείστε στο σπίτι χρησιμοποιώντας υλικά όπως αλεύρι, ζυμάρι, μπαχαρικά (ενίσχυση απτικών και οσφρητικών ερεθισμάτων, ενδυνάμωση). Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά χειροποίητα μπισκότα- στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
  • Φτιάξτε ένα επιδαπέδιο κολλάζ με φυσικά και μη υλικά χρησιμοποιώντας πινέλα και μπογιές. Αφήστε τα παιδιά να βάφουν μόνα τους τα πέλματα και τις παλάμες τους, να τα αποτυπώσουν στο χαρτί και έπειτα να δημιουργήσουν σχέδια με τη φαντασία τους.
  • Παίξτε επιδαπέδια παιχνίδια ισορροπίας (τύπου twister) ενισχύοντας παράλληλα τόσο τις δεξιότητες ισορροπίας, αδρής κίνησης, αναγνώρισης δεξιού-αριστερού όσο και δεξιότητες τήρησης κανόνων παιχνιδιού( σειρά μου, σειρά σου, χάνω-κερδίζω, αντοχή στη ματαίωση).

Καλή επιτυχία!

Τουντοπούλου Αθανασία
Εργοθεραπεύτρια (ΒΑ)


Διαβάστε περισσότερα για την εργοθεραπεία.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.