20 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Είναι γεγονός πως πλέον υπάρχουν αρκετά εκπαιδευτικά παιχνίδια για όλες τις ηλικιακές ομάδες που μέσα από αυτά υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και βελτίωσης δεξιοτητήτων λόγου και ομιλίας. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι το παιδί έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει σε πρώτο βαθμό την αλληλεπίδραση, την επικοινωνία τη χαρά συνύπαρξης με κάποιον άλλον και μετέπειτα δεξιότητες λόγου, ομιλίας, λεξιλογίου, μνήμης και προσοχής.            

Παρακάτω θα δούμε παιχνίδια που υπάρχουν και μπορείτε να παίξετε με το παιδί ας στο σπίτι.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

Αν το παιδί σας εμφανίζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και στις επικοινωνιακές δεξιότητες αυτά τα παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Ο τρόπος παιξίματος είναι κοινός , καθώς σε όλα πρέπει να τηρείται η εναλλαγή σειράς και να γίνονται από το μεγαλύτερο παίχτη λεκτικές ενισχύσεις λέξεων ή φράσεων ανάλογα το επίπεδο του παιδιού.

  1. Τα βατραχάκια
  2. Μαϊμουδάκια
  3. Δράκοι
  4. Ψαράκια

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ

Η ανάπτυξη του λεξιλογίου είναι μια αρκετά σημαντική διαδικασία , καθώς μέσω αυτής βελτιώνονται  και αναπτύσσονται δεξιότητες κατανόησης του λόγου, έκφρασης και αλληλεπίδρασης. Παρακάτω παρατίθεται μία λίστα παιχνιδιών που συμπληρωματικά ενισχύουν δεξιότητες εκφραστικού λεξιλογίου ,ακουστικής μνήμης, προσοχής.

  1. Shopping list
  2. Lunch box
  3. Μικροί Μάγειρες
  4. Εγκυκλοπαίδεια των ζώων
  5. Οι ντομάτες
  6. Dable / Dable με ζώα
  7. Pizza
  8. Burger balance
  9. Μαγνητικά βιβλία

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

Η ανάπτυξη τόσο του περιγραφικού όσο και του αφηγηματικού λόγου σε παιδιά ηλικίας 4+ βασίζεται σε ένα καλό ανεπτυγμένο λεξιλόγιο. Ωστόσο πολλές φορές διαπιστώνεται ότι , παρά το γεγονός ότι το παιδί κατέχει ένα καλό αντιληπτικό και εκφραστικό λεξιλόγιο εμφανίζονται δυσκολίες στην οργάνωση των σκέψεων του. Αποτέλεσμα αυτού είναι να επηρεάζεται ο περιγραφικός και αφηγηματικός λόγος του παιδιού και αν είναι ιδιαίτερα φτωχός. Πάμε λοιπόν να παίξουμε για να τον ενισχύσουμε συμπληρωματικά.

 

  1. Τικ Τακ Μπουμ
  2. Brain Box ( Εικόνες)
  3. Κυβομυθίες
  4. Στο κεφάλι το ‘χω
  5. Μάντεψε ποιος
  6. Γρήγορα στη σοφίτα
  7. Παραμυθοκάρτες

 

Και τα 20 παραπάνω παιχνίδια και άλλα παρόμοια με αυτά βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη του λόγου και της επικοινωνίας. Ωστόσο, μόνο συμπληρωματικό ρόλο μπορούν να παίξουν μέσα από οδηγίες που δίνονται από τον εκάστοτε λογοθεραπευτή του παιδιού.

                  Μόσχου Δήμητρα