Αισθητηριακή Ολοκλήρωση

Τα παιδιά με προβλήματα αισθητηριακής φύσεως συχνά παρουσιάζουν δυσλειτουργικές συμπεριφορές στο σπίτι με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η καθημερινότητα του ίδιου του παιδιού αλλά και του γονέα. Κάποιες ενδεικτικές συμπεριφορές αισθητηριακής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι: υπερβολική αντίδραση σε αγγίγματα ή ήχους,  αναστάτωση από τα φώτα, συνεχής κίνηση, δυσκολίες να φορέσει συγκεκριμένα ρούχα ή να φάει πολλά φαγητά.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η αισθητηριακή αξιολόγηση από εξειδικευμένο εργοθεραπευτή, ο οποίος θα συστήσει και την ανάλογη αισθητηριακή δίαιτα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες γενικές τεχνικές που μπορεί να βοηθήσουν την καλύτερη διαχείριση παιδιών με αισθητηριακές δυσκολίες.

Κάποιες από αυτές είναι:

  • Αναπτύξτε σταθερές ρουτίνες καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως η έγερση το πρωί, η ώρα του μπάνιου, του φαγητού του ύπνου κλπ.
  • Προετοιμάστε για τυχόν αλλαγές του προγράμματος ή ενοχλητικά γεγονότα (πχ. κόψιμο μαλλιών)
  • Κατά τη διάρκεια του διαβάσματος δώστε κινητικά διαλείμματα (πχ. 10 πηδηματάκια σε στρώμα) ή δώστε αισθητηριακό ερεθισμό στο στόμα (πχ. μάσημα τσίχλας, να πιει αναψυκτικό με καλαμάκι)
  • Σε παιδιά με δυσκολίες στο απτικό σύστημα δώστε σταθερό και βαθύ άγγιγμα, πότε απαλό και απρόσμενο, ιδιαίτερα στο πρόσωπο και στο κεφάλι.
  • Σε παιδιά με ακουστική αμυντικότητα μειώστε τον τόνο της φωνή σας, δώστε ακουστικά με ήρεμη μουσική και προσοχή στη διάρκεια έκθεσης σε ταραχώδη περιβάλλοντα.
  • Σε παιδιά που παρουσιάζουν αυξημένη ερεθιστικότητα σε οπτικά ερεθίσματα φροντίστε τα χρώματα του δωματίου να είναι ψυχρά, να μειώσετε τα διασπαστικά αντικείμενα από το χώρο εργασίας και να οργανώσετε το υλικό διαβάσματος.
  • Για καλύτερο ύπνο φροντίστε εκτός από τη σταθερή ώρα ύπνου να κάνετε πριν ένα ζεστό μπάνιο και μασάζ και να αποφύγετε το παιχνίδι και την άσκηση ακριβώς πριν τον ύπνο.
  • Σε παιδιά με δυσκολίες στο φαγητό, εισάγετε νέο φαγητό χωρίς πίεση, δώστε το παράδειγμα εσείς, ενθαρρύνετε και ενισχύστε θετικά.
  • Σε παιδιά με δυσκολίες να χτενιστούν ή να κόψουν τα νύχια τους, δώστε βούρτσα με φυσική τρίχα και χρησιμοποιήστε πριν σπρέι για ξέμπλεγμα μαλλιών και κόψτε τα νύχια μετά το μπάνιο με νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι για μωρά, πιέζοντας βαθιά τα άκρα.

 

Σιώμου Κατερίνα, Εργοθεραπεύτρια